Tweede Kamerlid

Henk Nijboer

Financiën, Wonen, Ruimtelijke ordening, Gaswinning

Als financieel woordvoerder zet ik me in voor gezonde overheidsfinanciën, meer werkgelegenheid, hervormen van de financiële sector, een harde aanpak van sprinkhaankapitalisten en de bescherming van onze verzorgingsstaat.

Ik sta voor een harde aanpak van belastingontwijking door multinationals, investeringen in nieuwe banen, goede sociale voorzieningen en minder ongelijkheid.

Maar misschien nog wel het belangrijkste: ik geloof in een vrije en tolerante samenleving, waar je zelf mag bepalen van wie je houdt en met wie je trouwt. Zelf heb ik dat op 4 juni 2010 mogen doen met Simon. Een heel bijzondere en inderdaad mooiste dag van mijn leven. Dat had niet gekund zonder de invoering van de wet die het mogelijk maakte om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Door Job Cohen.

Ik besef me maar al te goed dat als ik 20 jaar eerder was geboren, dat ook in Nederland nu nog niet mogelijk zou zijn geweest.

En nog altijd is het in verreweg de meeste landen niet toegestaan om te trouwen met degene van wie je houdt. Nog altijd worden ook in Nederland homo’s gediscrimineerd, leraren gepest en vindt geweld plaats. Afgelopen jaar helaas ook een aantal keren in mijn woonplaats Groningen.

Gelukkig staan er dan altijd mensen op voor onze vrije samenleving. Mensen die dat gedrag niet pikken, vrijwilligers van het COC die op bezoek gaan bij scholen om seksualiteit en LHBTI bespreekbaar te maken en politici die grenzen stellen.

Dat is en blijft nodig. Nog altijd. Voor mij blijft gelijkwaardigheid het belangrijkste in het leven en daar blijf ik – ook in de politiek – elke dag voor strijden. Zodat Nederland niet alleen het tolerantste land van de wereld was, maar ook weer wordt.