21 januari 2024

Roze Netwerk kiest formeel nieuwe voorzitter tijdens Ledendag in Rotterdam

Zondag 10 december vond een succesvolle netwerkdag van het Roze Netwerk plaats. De formele agendapunten met begroting en verslag werden kort besproken en op voorstel van de kandidaatstellingscommissie werd Egbert de Vries gekozen tot voorzitter.

Leden van het Roze netwerk in het kantoor van de PvdA Rotterdam

Na het formele deel, gingen we snel de inhoud in met, voor het tweede jaar, de uitreiking van de Roze Speld (zie onder) en gingen we in gesprek met PvdA voorzitter Esther-Mirjam Sent over de positie van lhbtiq+ thema’s in de partij. We zijn het eens dat er nog wel wat moet gebeuren, ook in onze partij. De kennis over diversiteit en inclusie in alle lagen van de partij kan beter en dat geldt ook zeker voor de representatie van mensen uit de regenbooggemeenschap op onze kandidatenlijst. Zo stonden er op de Tweede Kamerlijst alleen lhbtiq+ kandidaten in het Groen Links deel van de lijst, niet in het PvdA deel. Werk aan de winkel dus!

Gesprek met vlnr Karin Bijl, Joyce Hamilton, Egbert de Vries, Tijs Broeke, Kirsten van den Hul

Vervolgens gingen we in debat over het onderwerp toenemende polarisatie rondom lhbtiq+ thema’s en hoe wij daar als partij mee om moeten gaan. Kirsten van den Hul, oud-Kamerlid, en Karin Bijl, wethouder in Ede, waren ook aangeschoven. Online deden Joyce Hamilton en Tijs Broeke mee aan het gesprek, zij hebben samen in 2003 het Roze Netwerk heropgericht, nu dus 20 jaar geleden.

Roze netwerk in gesprek met Esther Mirjam Sent

Veel van de aanwezige netwerkleden deden een duit in het zakje. We constateerden dat de polarisatie toeneemt, en voor je het weet stokt de verbetering van de positie van lhbtiq+ personen. Met als voorbeeld de transgenderwet, die stagneert, en het uitblijven van voorstellen over intentioneel meerouderschap. Conclusie was dat we juist nu onverminderd op deze thema’s in moeten zetten, in gesprek moeten blijven met iedereen en trots blijven uitstralen op dat wij wel hebben bereikt.

Roze Speld

Tijdens de ledendag van het Roze Netwerk kreeg Karin Bijl de roze speld uitgereikt. De roze speld is een eerbetoon aan die PvdA’er die zich in het bijzonder heeft ingezet voor lhbtiq+ rechten. Karin Bijl kreeg deze speld als waardering voor haar werk als wethouder diversiteit in Ede. In Ede steunt zij de regenbooggemeenschap waar nodig, en gaat ook het gesprek aan met die geledingen in de Edese samenleving die niks moeten hebben van lhbtiq+ rechten. Ede is sinds kort ook een regenbooggemeente en organiseert een Pride. Maar eenvoudig is dat niet. Toen op de dag van de pride in Ede het regenboogbankje zwart geschilderd werd, zorgde Karin Bijl ervoor dat deze kleuren binnen 24 uur werden hersteld. In het gesprek dat we daarna hadden toonde Karin Bijl wederom haar grote betrokkenheid bij het thema.

Roze speld voor Karin Bijl, uitgereikt door Marene Elgershuizen namens het netwerk

Roze netwerkbestuur met Karin Bijl