Door Antoine van Lune op 28 juli 2021

Terugblik Rainbow Rose General Assembly 2021

Begin deze maand vond de jaarlijkse algemene vergadering van ons Europese netwerk Rainbow Rose plaats. Voor het tweede jaar op rij vond de vergadering digitaal plaats. Uit heel Europa kwamen activisten van socialistische en sociaaldemocratische LHBTI+ netwerken bij elkaar om een nieuw bestuur te kiezen en over de ambities voor de toekomst te praten.  Jan Beugelaar had zich met steun van PvdA Roze Netwerk voor het bestuur gekandideerd en PvdA Roze Netwerk had samen met Labour LGBT Ireland een motie ingediend over het zelfbeschikkingsrecht van transpersonen.

Na een kleine tegenslag tijdens de bestuursverkiezingen werd Jan Beugelaar gekozen tot algemeen bestuurslid van Rainbow Rose. Goed nieuws voor het Roze Netwerk, Rainbow Rose en vooral de LHBTI+ gemeenschap in Europa.  Daarnaast werd ingestemd met het lidmaatschap van het LHBTI+ netwerk van onze zusterpartij in Portugal. Aan de bestuursverkiezingen ging een discussie vooraf of individuele leden van Rainbow Rose zich kunnen kandideren zonder steun van een nationaal netwerk als onafhankelijke kandidaat. Het bestuur van PvdA Roze Netwerk is van mening dat het mogelijk moet zijn om als onafhankelijk kandidaat deel te nemen aan verkiezingen van Rainbow Rose. Dit geeft uiting aan het transnationale karakter van Rainbow Rose en het zorgt een gezonde interne democratie. Helaas heeft een meerderheid van de gedelegeerden tegen onafhankelijke kandidaten gestemd. In de toekomst zal het Roze Netwerk bestuur voorstellen doen om dit wel weer mogelijk te maken binnen Rainbow Rose.

De motie van PvdA Roze Netwerk en Labour LGBT Ireland werd unaniem gesteund door de gedelegeerden tijdens de General Assembly. De motie is hier terug te lezen. Het is belangrijk dat het zelfbeschikkingsrecht van transpersonen binnen onze Europese politieke familie erkend, bevochten en beschermd wordt.

Volgend jaar zal de General Assembly van Rainbow Rose weer fysiek plaatsvinden in Maastricht. Meer informatie volgt zodra er meer duidelijk is over de situatie volgend jaar.