Door Marene Elgershuizen op 8 februari 2021

Regenboogdebat thuiswedstrijd voor Lilianne Ploumen

Hoewel er veel afzeggingen waren, en een aantal premierskandidaten zich niet vertoonde in Pakhuis de Zwijger, was het COC Regenboog Verkiezingsdebat toch geslaagd. Alle kandidaten die er wel waren hadden een duidelijk verhaal. Het CDA probeerde de media te domineren met het aankondigen van een nationale coördinator, maar D66 pareerde dit meteen. We hebben geen onderzoeken meer nodig, we kennen de cijfers, dus regel dat er nu echte maatregelen komen.

Alle campagneslogans en vele gevleugelde uitroepen passeerden de revue. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en je moet kunnen houden van wie je wilt. Ja, eens. Maar hoe gaan we dat doen als zaken nog niet wettelijk geregeld zijn en. Het budget voor internationale steun steeds weer in twijfel wordt getrokken door het CDA en de VVD? Lilianne vertolkte het PvdA geluid duidelijk. Jouw lichaam is van jou en niemand heeft daar iets over te zeggen. We hebben dan ook als enige partij in het verkiezingsprogramma staan dat operaties die medisch niet noodzakelijk zijn en zonder toestemming uitgevoerd worden op intersekse kinderen moeten stoppen.

Ook over de speciale rechercheurs probeerde Hoekstra Lilianne ideologie in de schoenen te schuiven. Ze voegde zich echter bij Klaver: “Doe het gewoon! Mensen geven aan dat ze zich niet veilig voelen en niet gehoord voelen. Uw minister houdt dit tegen. U hoeft alleen maar ja te zeggen. Dit gaat over de praktijk van aangifte doen.” Het is hard nodig dat mensen na een ervaring met geweld een begripsvolle rechercheur kunnen spreken. Een agent die gevoeligheden snapt en daardoor beter haar/zijn werk kan doen.

Natuurlijk kwam ook ons plan over de modernisering van artikel 23 langs en we vonden daarin de VVD aan onze zijde. De vrijheid van onderwijs mag nooit een vrijbrief zijn om er misbruik van te maken en daarmee artikel 1 van de Grondwet te schenden. Homofoob lesmateriaal en verklaringen die ouders moeten ondertekenen moeten verdwijnen. De SP gaf aan dat het dan nu ook eens echt moet gebeuren en niet in coalitieonderhandelingen met het CDA moet sneuvelen.

Eigenlijk was het hele debat een thuiswedstrijd voor het hele linkse blok. We willen immers genezingstherapieën verbieden, transitieverlof en meerouderschap regelen en staan pal voor de internationale solidariteit met de activisten in landen waar het nog letterlijk levensgevaarlijk is om LHBT+ te zijn. Onze eigen Astrid Oosenbrug kon het debat afsluiten met een lijstje unanieme akkoorden en kondigde alvast het nieuwe Roze Stembusakkoord aan. Op 13 maart zullen partijen in de gelegenheid worden gesteld deze te ondertekenen.