PvdA Roze Netwerk steunt aanpassing Transgenderwet

Door Antoine van Lune op 3 februari 2020

Het laten vervallen van de eis van een deskundigenverklaring is een stap in de goede richting. Sinds 2014 is een operatie of onvruchtbaarheidsbehandeling niet meer vereist om je geslacht te wijzigen. Op dit moment is het nog steeds vereist om een deskundigenverklaring te hebben. Deze eis is in strijd met het zelfbeschikkingsrecht, duur en onnodig volgens het PvdA Roze Netwerk.

Het is aan trans personen zelf om hun genderidentiteit te bepalen. Dat hoort niet bepaald te worden door een deskundige. Zij horen hetzelfde recht tot zelfbeschikking te hebben als andere mensen. Met het vervallen van de deskundigenverklaring in de Transgenderwet treedt Nederland in de voetstappen van o.a. België, Denemarken, Noorwegen en Malta.

Volgens ons laat de aanpassing van de Transgenderwet ook een kans liggen. Op dit moment kunnen trans personen onder 16 jaar en non-binaire personen alleen erkenning krijgen via de rechter. De gang naar de rechter is financieel en psychologisch een grote drempel voor een simpele administratieve aanpassing. Wij pleiten ervoor om ook voor hen de obstakels weg te nemen om hun genderidentiteit erkend te krijgen.

Naar aanleiding van recente discussies nemen wij afstand van iedereen die de indruk wekt dat de belangen van vrouwen en trans vrouwen strijdig zijn. Daar is geen enkele basis voor. De ervaringen in de bovengenoemde landen bewijzen dat ook. Wij zijn er van overtuigd dat gelijke rechten en het verbeteren van de positie van trans personen in het algemeen belang is. Wij staan voor gelijke rechten en de gelijkwaardigheid van mensen.

Op de website van TNN kun je meer informatie vinden over de aanpassing van de transgenderwet, de internetconsultatie en voorbeeldbrieven. Klik hier om naar de website van TNN te gaan.

Bron foto: Wikipedia