2 maart 2021

LGBT Asylum Support en LHBTI-organisaties sturen brandbrief aan premier Rutte

In een brandbrief aan premier Rutte trekken LGBT Asylum Support en verschillende (politieke) LHBTI-organisaties* aan de bel. Er moet volgens de ondertekenaars een eind komen aan de schandalige wijze waarop LHBTI vluchtelingen worden behandeld en eisen een veilige leefomgeving voor LHBTI’s in AZC’s.

Aanleiding voor de brandbrief is de wijze waarop COA samen met de politie op 10 februari jl. een lesbisch koppel en hun zoon in allerijl gedwongen heeft om te verhuizen naar een ander AZC. Voor de ondertekenaars van de brandbrief is het incident de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het is het zoveelste incident waaruit blijkt dat COA geen veilige leefomgeving kan garanderen voor LHBTI vluchtelingen. Emine Bozkurt (voorzitter PvdA Roze Netwerk): “Achter deze eindeloze reeks van misstanden in AZCs zitten de dramatische verhalen van LHBTI’ers die voor hun veiligheid naar ons land zijn gevlucht. Het minste wat je ze kunt bieden is een veilig onderkomen. Daar is hier helaas geen sprake van. Dit kan echt niet langer zo voortduren. Minister-president Rutte moet onmiddellijk in actie komen.”

LGBT Asylum Support en veel andere organisaties hebben door de jaren heen zonder succes COA aangesproken op de misstanden. Bij de huidige staatssecretaris Broekers-Knol vinden de organisaties ook geen luisterend oor. De ondertekenaars willen daarom dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt als hoofdverantwoordelijke voor het kabinetsbeleid.

Het is uniek dat zoveel organisaties de handen ineen hebben geslagen om een brandbrief te sturen naar de premier. Het toont aan hoe groot de zorgen zijn binnen de LHBTI-gemeenschap over de situatie van LHBTI vluchtelingen in AZC’s. Emine Bozkurt: “Het is mooi dat we deze brandbrief met zoveel organisaties samen hebben geschreven. Het PvdA roze netwerk heeft al eerder brieven geschreven aan de staatssecretaris, nul respons. Deze brandbrief wordt zo breed ondersteund dat Rutte hier haast niet omheen kan.”

Lees hier de volledige brief

*PvdA Roze Netwerk, CDA Pride, Pride66, RozeLinks, Out & Abroad, Prisma Groep, Rainbow Den Haag, Secret Garden, Sehaq, Stichting Jillis Bruggeman, Mankracht Rotterdam, The Hangout-070 en Unwanted Words