Lentekriebels

Door Rowdy Boeyink op 26 april 2023

Verslag van discussieavond over Veiligheid op School en in het onderwijs op zaterdag 15 april 2023
COC regio Nijmegen, PvdA Roze Netwerk en Groenlinks RozeLinks.

 

Naar aanleiding van het thema van onze vorige netwerkdag in december in Den Haag, namelijk veilig onderwijs, ging de discussie verder in Nijmegen.  In samenwerking met RozeLinks organiseerden we in het Roze Huis een discussieavond over ‘jezelf’ kunnen zijn in het onderwijs. 

 

RozeLinks Voorzitter Ivo van Spronsen opent de avond iets later dan gepland vanwege de extra veiligheidsmaatregelen. Er is namelijk voor gekozen om deelnemers zich te laten inschrijven, en één van de deelnemers heeft aangegeven de avond te willen verstoren. Een rare gewaarwording voor mij om bij aankomst een beveiliger en twee politiemensen aan te treffen bij het ‘clubhuis’ van het COC. Er zijn ongeveer 40 deelnemers op deze avond afgekomen. Sigrid Pillen, voorzitter COC regio Nijmegen opent met een passend gedicht. Ze vertelt aan de hand van een aantal slides hoe Schools OUT is begonnen, welk werk ze doen op MBOs, VOs en POs en hoe hun project inmiddels ook in Utrecht, Zutphen en Beuningen is uitgerold. Ze vertelt ook over successen bij GSAs o.a. door de recent georganiseerde meetups voor GSAs van verschillende scholen in de regio. Ze benadrukt ook dat er nog veel uitdagingen zijn en dat er nog veel te doen is. Maartje Maas (PvdA) en Quirijn Lokker (Groenlinks) vertellen daarna over hun betrokkenheid bij het thema als raadslid. Lisa Westerveld (Groenlinks) vertelt over haar ervaringen met het thema als kamerlid. Er wordt gediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen en door bijdragen uit de zaal, waaronder:

 

1 Vanaf welke leeftijd moet onderwijs over seksuele diversiteit/identiteit beginnen?

2 Vrijheid van onderwijs staat op gespannen voet met emancipatie van seksualiteit / gender identiteit

3 SchoolsOUT is een goede oplossing die ook in andere gemeenten uitgerold moet worden

4 Is er aandacht voor het onderwerp op de lerarenopleiding?

 

Vanuit het panel werden de volgende aandachtspunten meegegeven aan de netwerken en hun politieke partijen:

 

A SchoolsOUT programma moet worden uitgebreid met module voor ouders

B De lat voor scholen om aandacht te besteden aan het thema moet omhoog (niet meer vrijblijvend)

C Lerarenopleiding moet meer doen om het onderwerp in hun opleiding te integreren (Masterclass?)

 

Beide netwerken en COC gaan met het thema verder aan de slag naar aanloop van de Canal Pride, waar het onderwijs ook als thema centraal zal staan. Lijkt het je leuk om mee te denken over dit onderwerp en eventueel input te leveren voor een activiteit of aan onze kamerleden, stuur dan een e-mail naar ondergetekende. 

 

Rowdy Boeyink – Algemeen Bestuurslid Roze Netwerk

Contact: [email protected]