7 februari 2021

Een verkiezingsprogramma met een roze stempel

Het PvdA Roze Netwerk is enthousiast over het PvdA verkiezingsprogramma en kijkt uit naar de digitale campagne de komende weken. Het programma zet stevig in op de verbetering van de positie van de LHBTI-gemeenschap. Wij gaan de verkiezingscampagne in met een plan waar wij trots op kunnen zijn.

Het PvdA Roze Netwerk bestuur heeft een bijdrage (lees hier) aangeleverd aan de programmacommissie en uitgebreid gesproken met de commissie. In het verkiezingsprogramma zien wij daar ook het resultaat van terug! Een groot deel van onze inbreng is namelijk terug te vinden in het document.

Hieronder hebben wij een aantal punten uit het verkiezingsprogramma uitgelicht:

  • Er komt een wet voor meer-ouderschap, meer-oudergezag en draagmoederschap. Er komt een verbod op “homogenezing”. Homoseksualiteit is geen aandoening waarvan je genezen zou moeten worden. De strijd voor meer acceptatie van en veiligheid voor leden van de LHBTI-gemeenschap is helaas nog lang niet gestreden. Binnen politie- en lerarenopleidingen komt meer aandacht voor LHBTI.
  • Transpersonen die werken bij de overheid of bij semi-publieke organisaties krijgen recht op transitieverlof, bijvoorbeeld voor medische bezoeken. Met sociale partners stimuleren we het recht hierop bij andere werkgevers.
  • Einde aan discriminatie van homomannen die bloed willen doneren.
  • Er komt een wettelijk verbod op medisch niet-noodzakelijke ‘feminiserende’ of ‘masculiniserende’ medische behandelingen van intersekse personen zonder hun eigen uitdrukkelijke toestemming. We maken meer beleid voor en doen meer onderzoek naar de emancipatie van intersekse personen in de zorg.
  • Het Nederlands toekenningsbeleid voor asiel behoudt expliciete aandacht voor en focus op LHBTI-activisten en –vluchtelingen. Als blijkt dat hun veiligheid anders niet kan worden gegarandeerd, worden LHBTI-asielzoekers en andere kwetsbare en gemarginaliseerde mensen apart en veilig opgevangen. Ondeugdelijke stereotyperingen worden niet langer gebruikt in de asielprocedure.
  • We helpen HIV en Soa’s te voorkomen. Toegang tot tests zijn laagdrempelig. PrEP helpt HIV voorkomen en wordt toegankelijk en betaalbaar.
  • LHBTI’s voelen zich veilig bij de politie. Daarbij hoort goed aangifte kunnen doen van geweld en discriminatie, en serieus genomen worden. Roze in Blauw blijft bestaan. De politieacademie besteedt meer aandacht aan discriminatie van en geweld tegen LHBTI’s.

Lees hier het volledige verkiezingsprogramma terug.