Door Attje Kuiken op 19 januari 2022

Wet strafbaarstelling misbruik prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel

Sekswerk is in Nederland legaal en dat moet ook vooral zo blijven. Enerzijds omdat we sekswerk zien als een normale beroepsgroep, anderzijds omdat we sekswerkers willen beschermen en dus in het zicht willen houden van de autoriteiten. De PvdA wil daarnaast de positie van de sekswerker versterken met fiscale en financiëlezekerheden. Dit is in Nederland nog onvoldoende geregeld en tijdens de coronacrisis zagen we daarvan de verdrietige gevolgen.

 

We moeten ook oog hebben voor de veiligheid van personen die sekswerk doen. Een deel van hen heeft vrijwillig voor het vak gekozen, maar een ander deel is helaas gedwongen in de prostitutie geraakt. Deze slachtoffers van mensenhandel verdienen bescherming. Uiteraard door de mensenhandelaars aan te pakken en door daar voldoende politiecapaciteit voor vrij te maken. Maar ook door klanten aan te pakken die willens en wetens daar misbruik van willen maken. 

 

Tot voor kort waren deze prostituanten, die dus wisten dat er sprake was van mensenhandel, niet strafbaar. Een klant die in een pand op een achteraf gelegen industrieterrein een vrouw of man aantreft met sporen van mishandeling, die bang is, huilt, kon zo toch straffeloos van deze diensten misbruik maken. De “Wet strafbaarstelling misbruik prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel” moet helpen om daar verandering in te brengen. 

 

Deze initiatiefwet, waar Attje Kuiken een van de indieners van was, bepaalt dat een prostituant, die «ernstige reden heeft om te vermoeden» dat hij te maken heeft met een slachtoffer van mensenhandel, strafbaar wordt. Daarbij gaat het niet om vage vermoedens, maar om signalen die voor ieder weldenkend mens niet te missen zijn. Het gaat hierbij dus niet om gewone onoplettendheid. Iemand wordt pas strafbaar als het niet anders kan dan dat hij of zij zich bewust was van de mogelijkheid van slachtofferschap van mensenhandel. Zoals bij dat industrieterrein dat net aangehaald werd.

 

Deze wet is inmiddels in werking getreden en kan een bijdrage leveren aan het beschermen van slachtoffers van mensenhandel. Door het in de wet vastleggen van de strafbaarstelling gaat al een krachtig signaal uit dat het niet normaal is om slachtoffers van mensenhandel te misbruiken. Het zou helpen als de regering erin zou slagen om wettelijk gezien een scheiding te maken tussen het bonafide deel van de sector en het louche deel. Dan kan de mensenhandel in de prostitutie nog beter worden aangepakt en kunnen prostituanten gebruik maken van de diensten van sekswerkers, zonder het risico strafbare feiten te plegen.