Slecht nieuws voor LHBTI-asielzoekers uit Cuba

Door Ricardo Brouwer op 5 juli 2018

Bericht via COC.nl

De Raad van State besloot woensdag dat drie transgender personen uit Cuba geen asiel in Nederland krijgen. De Raad baseert zich daarbij op achterhaalde informatie van staatssecretaris Mark Harbers (Asiel), die stelt dat de situatie voor LHBTI’s op Cuba wel meevalt. Het COC roept de staatssecretaris en de Tweede Kamer op om uitgebreid onderzoek te laten doen naar de situatie voor LHBTI’s op Cuba.

Volgens de Raad van State zou de situatie voor LHBTI’s op Cuba de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd. De Raad baseert zich daarbij op gegevens van de staatssecretaris.

Volgens het COC klopt dat beeld niet. De belangenorganisatie stuurde de staatssecretaris in februari een brief van vijfentachtig pagina’s met informatie van mensenrechtenorganisaties, waaruit blijkt dat de situatie voor LHBTI’s in Cuba nog altijd ronduit slecht is.

LHBTI’s in het Midden-Amerikaanse land worden onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt in bepaalde gevallen gevaar. De politie valt LHBTI’s lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s te bestraffen en de politie biedt LHBTI’s in de praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van vervolging door medeburgers.

Vooral transvrouwen worden vaak het slachtoffer van vervolging. Zo werd een transvrouw die in Nederland asiel vroeg op Cuba met stenen bekogeld, beboet wegens het dragen van vrouwenkleding, een jaar lang gedetineerd en verkracht door medegevangenen. Een andere transvrouw werd veertien jaar lang minimaal één keer per week meegenomen door de politie. Ook zij werd verkracht en seksueel misbruikt door zowel de politie als medegevangenen.

Het COC riep de staatssecretaris in een gesprek op 25 juni op om een thematisch ambtsbericht op te stellen over de situatie van LHBTI’s op Cuba. Ook VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de staatssecretaris meer informatie moet inwinnen om de aanvragen van LHBTI’s uit Cuba goed te kunnen beoordelen. De staatssecretaris heeft vooralsnog geen gehoor gegeven aan die oproep.


 

Coverbeeld: LGL

Ricardo Brouwer

Ricardo Brouwer

De Partij van de Arbeid is de partij die diepgeworteld zit in mijn leven. Mijn grootvader was lid vanaf de oprichting en ik heb het stokje van hem overgenomen. Het is voor mij dé partij waar ik mij thuis bij voel. Wat je seksuele gerichtheid, genderidentiteit of culturele achtergrond ook is: de PvdA is er

Meer over Ricardo Brouwer