Onze reactie: verhindering Istanbul Pride 2018 door lokale overheid en politie

Door Astrid Oosenbrug op 2 juli 2018

Voor de vierde maal op rij probeerden de lokale overheden in Istanbul ook dit jaar weer de organisatie van de Pride te verbieden, onder het mom van “veiligheid”. Een belachelijke en, als het niet zo treurig zou zijn, lachwekkende reden. In 2013 en 2014 trok de Pride in Istanbul nog zo’n 100.000 bezoekers zonder noemenswaardige incidenten die deze maatregelen zouden kunnen rechtvaardigen. Daarentegen is het geweld in de afgelopen jaren tegen LHBTI’s in Turkije sterk toegenomen.

Lokale overheden zullen blijven proberen bijeenkomsten als deze te verbieden en wij zullen wereldwijd onze stem blijven laten horen, onze solidariteit betuigen en aanwezig zijn waar en wanneer mogelijk. Namens het PvdA Roze Netwerk wil ik via deze weg onze steun en solidariteit betuigen met de LHBTI-activisten in Turkije en Sedef Çakmak nog in het bijzonder benoemen: zij kwam als Turkse politica openlijk uit als LHBTI-activiste en is momenteel voorzitter van Rainbow Rose.

Sinds 2015 verhinderd de politie hardhandig de Istanbul Pride. ©IB Times UK

 

Een demonstrante in Istanbul. ©IB Times UK

 

De politie zet zowel waterkanonnen als traangas en politiehonden in om demonstranten te verdrijven. ©Time

 


Coverbeeld: IB Times UK

Astrid Oosenbrug

Astrid Oosenbrug

De PvdA is voor mij de partij die ervoor staat dat rechten van mensen gelijk zijn, ongeacht hun seksuele geaardheid of achtergrond. Met al onze verschillen is het nodig om voor gelijkheid in diversiteit te strijden. Mensen maken het verschil en de PvdA helpt mensen zichzelf te helpen. Daarnaast hecht ik veel belang aan een

Meer over Astrid Oosenbrug